Mišo Alkalaj
Pogled skozi ključavnico v obdobje, ki mu bodo ljudje nekoč najbrž rekli “Zlata doba človeške civilizacije”.
Nosy Iranja je otok ob zahodni obali Madagaskarja. Ali dva otoka – odvisno, kdaj pogledamo: ob plimi namreč morje zalije peščeni prehod med obema deloma.
Zadnji delavci in obiskovalci se vračajo čez sipino, ki jo že zaliva morje
Eiffelov stolp v Parizu je svetovno znan. A Nosy Iranja se ponaša z Eifflovim svetilnikom.
Eifflov svetilnik, notranjost in pogled z vrha
Podjetje Gustava Eiffela je dobilo naročilo za izdelavo pariškega stolpa za Svetovno razstavo 1889 prav zato, ker je imelo precejšnje izkušnje pri izdelavi kovinskih konstrukcij, od železniških mostov, preko nekaterih delov Kipa Svobode, do svetilnikov.
Zelene morske želve (Chelonia mydas)
Nosy Iranja je sicer tudi znan kot otok želv, saj v obmorskih peščinah množično odlagajo svoja jajca tako zelene kot sokoljekljune morske želve (Eretmochelys imbricata). Lokalni skrbniki mesta, kjer želve zakopljejo jajca, pokrijejo z mrežastimi koši, da ptiči jajc ne izkopljejo. Mlade želvice se izležejo v času največje razlike med plimo in oseko, ko imajo ob močnih tokovih največje možnosti, da odplavajo daleč od nevarnih obal; po pripovedovanju skrbnikov se le ena od 1000 vrne odrasla.
Kopenska želva Astrochelys radiata
A. radiata živi samo na Madagaskarju, je izjemno redka in velja kot kritično ogrožena vrsta. V letovišču na otoku Nosy Iranja jih hranijo v odoru in kadar jim iz kuhinje prinesejo velikanski koš zelenjave, postane očitno, zakaj so te želve v tekmovanju z drugimi živalskimi vrstami tako ogrožene: predno sploh opazijo, da so dobile svežo hrano, jim je ptiči že pol odnesejo.
Morska anemona Heteractis magnifica
Ribice domino (Dascyllus trimaculatus) se tudi skušajo naseliti v morsko anemono, a jih večji in bolj agresivni klovenčki kmalu izženejo.
Zebrasto mureno (Gymnomuraena zebra) se redko vidi
Korale ob otoku
Delfini spremljajo čoln
Tropski Covid-19 test
1. V letoviškem baru naročimo tropski koktajl in ga skušamo povohati;
2. Če čutimo vonj, koktajl popijemo in preverimo, ali ga okusimo;
3. Če lahko koktajl vonjamo in okusimo, to potrjuje, da nimamo Covid-19.
Za boljšo točnost rezultata test večkrat na dan ponovimo. Zanesljivo deluje le v tropih.